Koning Willem Alexanderkanaal

Het Koning Willem-Alexanderkanaal of Veenkanaal is een vaarverbinding met een lengte van zes kilometer tussen het Scholtenskanaal bij Klazienaveen en de Bladderswijk bij Oranjedorp. Het nieuw gegraven kanaal door de Hondsrug is een onderdeel van het project Veenvaart, een project om meer pleziervaartuigen en toeristen naar de veenkoloni├źn te krijgen.

Daartoe werden ook tientallen sluizen en bruggen geplaatst. De verbinding is aangelegd onder de naam Veenkanaal, maar men vond deze aanduiding toch niet aansprekend genoeg, daarom is deze waterweg bij de ingebruikname op 8 juni 2013 gedoopt tot Koning Willem-Alexanderkanaal. Bij de vissers ook wel KWAK kanaal genoemd.

Haven Oranjedorp

Het kanaal is nu ook officieel opgenomen in de lijst van viswateren en er wordt ook al volop gevist. Langs het kanaal is een schitterend fietspad aangelegd, maar helaas is dit kanaal maar op enkele plekken met de auto bereikbaar. Veelal moet er gebruik gemaakt worden van een transportmiddel zoals een aanhanger of steekkar. Bij de trailerhelling t.h.v. de weg Emmen-Klazienaveen is een parcours met plek voor zo'n 40 vissers. Het zandpad is echter alleen bij droog weer goed bereikbaar.

De diepte van het water is ongeveer 1.80 meter en het visbestand is het zelfde als de Bladderswijk. Veel voorn, blei en brasem. Bij de sluizen en bruggen is de snoek in het najaar volop aanwezig

Favoriete plekken zijn bij het haventje in Oranjedorp, de trailerhelling en het theehuisje bij het Scholtenskanaal


in de haven is plek voor ongeveer 12 vissers.

t.h.v. het theehuisje, rechterzijde is priv├ę terreint.h.v. de trailerhelling aan de Maxwellstraat.

rechts van de trailerhelling